Шкала Сковіла: як та навіщо вимірюють гостроту перцю?

Гострота перцю — це не лише класична властивість перцю, а й унікальна характеристика, яка дозволяє визначити, наскільки сильним може бути пікантний смак. Шкала Сковіла, названа на честь американського хіміка Вілберта Л. Сковіла, стала стандартом для вимірювання гостроти перцю та інших спецій. Розгляньмо, як ця шкала працює і чому вона важлива.

Навіщо вимірювати гостроту перцю?

Гострота визначається кількістю капсаїцину — речовини, яка діє на рецептори нашого язика та слизових оболонок. Вимірювання гостроти проводять не лише для задоволення цікавості поціновувачів смаку, але й з суто практичною метою. Цей показник дає можливість виробникам харчових продуктів контролювати якість та смакові властивості.

Як працює шкала Сковіла?

Вона гостроту перцю у «шовкових одиницях» (SHU – Scoville Heat Units). Цей показник визначають за допомогою сенсорної оцінки. Спеціалісти дегустують різні розчини перцю, розбавлені рідинами, доки смак не стає несамовито гострим. Рівень розбавлення та кількість ітерацій для досягнення такої точки й визначає гостроту перцю в одиницях SHU.

Шкала Сковіла включає різні діапазони гостроти, від дуже м’якого до надзвичайно гострого:

  • до 1000 SHU — м’який смак;
  • 1000 – 5000 SHU — помірний;
  • 5000 – 30000 SHU — відчутна гострота;
  • 30000 – 100000 SHU — гострий смак;
  • 100000 – 1000000 SHU — дуже гострий смак;
  • понад 1000000 SHU — екстремально гострий.

Шкала Сковіла стала невіддільною частиною кулінарної та харчової промисловості, надаючи нам можливість насолоджуватися різноманітними рівнями гостроти та пікантності. Створюючи соуси та маринади ТМ «Запальничка», ми теж керуємося цими показниками. І не дивно, адже у своїх рецептах ми застосовуємо понад 20 видів перцю, вирощених власноруч.

Поділись

Інші новини

Ми отримали Вашу заявку на замовлення

Наш менеджер зв'яжеться з Вами протягом 30 хв.

Замовити

Залиште свої контактні дані, наш менеджер зв'яжется з вами!